Condooms
Een condoom is een vorm van anticonceptie voor zowel mannen als vrouwen die voorkomt dat sperma tijdens de geslachtsgemeenschap de baarmoeder van de vrouw binnendringt. Het is een dun omhulsel van latex of polyurethaan dat tijdens de penetratie strak om de penis of andere seksspeeltjes past. Bij correct en consequent gebruik bij elke vorm van seks zijn condooms zeer effectief in het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen en SOA’s zoals HIV/AIDS, chlamydia, gonorroe en syfilis. Condooms kunnen ook worden gebruikt voor orale seks, zowel bij mannen als bij vrouwen, als ze zijn gemaakt van polyurethaan of nitril in plaats van latex.
Extra informatie
- Informatie over condooms
- Informatie over condooms
- Welk glijmiddel te gebruiken in combinatie met condooms?
- Welk glijmiddel te gebruiken in combinatie met condooms?
- Op zoek naar een specifiek condoom?
- Op zoek naar een specifiek condoom?
Informatie over condooms
Wat is een condoom?
Een condoom is niks anders dan een zakje van latex dat over het algemeen over de penis wordt gerold. Op deze manier is er geen direct contact met de vagina of anus van de partner. Mits op de juiste manier aangebracht natuurlijk, worden zo SOA's en zwangerschappen voorkomen. Het zaad van de man komt dan ook in het zakje terecht na de ejaculatie.
Gebruik van condooms
Condooms worden voornamelijk gebruikt tijdens seksuele gemeenschap als een vorm van anticonceptie om ongewenste zwangerschap te voorkomen; ze kunnen echter ook worden gebruikt ter bescherming tegen SOA's zoals HIV/AIDS, chlamydia, gonorroe en syfilis. Daarnaast kunnen ze ook worden gebruikt met seksspeeltjes zoals dildo's of vibrators als het materiaal veilig is voor gebruik daarmee (d.w.z. geen glijmiddel op oliebasis bevat). Ten slotte kunnen condooms ook worden gebruikt voor orale seks met beide partners, als ze zijn gemaakt van polyurethaan of nitrilmateriaal in plaats van latex; deze moeten echter nog steeds tussen de partners worden verwisseld als ze worden verwisseld om te voorkomen dat infecties van de ene persoon op de andere worden overgedragen.
Soorten condooms
Er zijn tegenwoordig verschillende soorten condooms op de markt, denk bijvoorbeeld aan:
Latex condooms
Dit is het meest voorkomende type; ze zijn goedkoop maar bieden een goede bescherming tegen ongewenste zwangerschap en SOA's als ze op de juiste manier worden gebruikt elke keer dat je seks hebt. Latex bevat geen natuurlijke rubberproteïnen die bij sommige mensen allergische reacties kunnen veroorzaken, dus het is belangrijk om je reactie te controleren voordat je ze regelmatig gebruikt of onbeschermde seks hebt met je partner(s).
Polyurethaan condooms
Deze bieden een betere gevoeligheid dan latex condooms, maar beschermen mogelijk niet tegen alle SOA's. Gebruik ze dus alleen als je weet dat je partner onlangs is getest op eventuele besmettelijke ziekten die hij of zij heeft opgelopen via eerdere relaties of seksuele ontmoetingen. Ze zijn ook dunner dan latex, waardoor de gevoeligheid tijdens de geslachtsgemeenschap toeneemt, maar ze moeten ook tussen de partners worden verwisseld voor een maximale doeltreffendheid bij het voorkomen van infectieverspreiding door contact met lichaamsvloeistoffen zoals sperma of vaginale afscheidingen.
Nitril condooms
Deze bieden dezelfde voordelen als polyurethaan, maar door hun dikkere constructie bieden ze een nog betere bescherming tegen SOA's, hoewel ze nog steeds tussen de partners moeten worden verwisseld, net als elk ander type om te voorkomen dat infecties worden doorgegeven. Ze zijn ook duurder dan andere soorten, dus niet iedereen kiest deze bij de keuze van het gewenste type.
Condooms van lamsvel
Deze zijn gemaakt van schapendarmen, waardoor ze veel natuurlijker aanvoelen dan andere soorten. Ze beschermen echter niet tegen alle SOA's, dus je moet ze alleen overwegen als je weet dat je partner onlangs is getest op infectieziekten die hij of zij heeft opgelopen via eerdere relaties of seksuele ontmoetingen.
Condooms met textuur/ribbels/smaak/kleur
Er zijn veel variaties op gewone condooms verkrijgbaar die verschillende sensaties bieden tijdens de geslachtsgemeenschap, zoals textuuroppervlakken die de stimulatie voor beide partners verhogen, afhankelijk van waar ze worden geplaatst. Gearomatiseerde versies maken orale seks aangenamer, terwijl gekleurde versies een element van plezier kunnen toevoegen aan slaapkameractiviteiten! Vergeet echter niet dat geen van deze varianten extra bescherming biedt tegen ongewenste zwangerschappen of infecties en daarom altijd met voorzichtigheid moet worden behandeld, net als de gewone versies.
Hoe gebruik je een condoom op de juiste manier?
Als je wilt dat een condoom effectief werkt om ongewenste zwangerschappen te voorkomen of je te beschermen tegen SOA's, is het essentieel dat je het condoom elke keer dat je seks hebt correct gebruikt:
1) Controleer de vervaldatum: Controleer of je condoom niet verlopen is voordat je het gebruikt door naar de vervaldatum te kijken die op het uiteinde staat - oude condooms kunnen gemakkelijk breken waardoor beide partijen onbeschermd blijven!
2) Controleer op schade: Let op gaten, scheuren, verkleuring etc. voordat je de verpakking opent, anders loop je het risico dat het condoom scheurt zodra het om de penis zit, met mogelijk ernstige gevolgen achteraf!
3) Doe het goed om: Plaats de opgerolde versie over de top en rol dan af langs de schacht tot de basis volledig bedekt is en zorg ervoor dat er geen luchtbellen in zitten, anders kan het later barsten!
4) Voeg glijmiddel op waterbasis toe: Zorgt ervoor dat het condoom gemakkelijk langs de schacht glijdt en vermindert de kans dat het voortijdig scheurt, wat weer tot blootstelling kan leiden!
5) Verwijderen na de gemeenschap: Trek het condoom na de gemeenschap voorzichtig uit en zorg ervoor dat de basis stevig vastgehouden wordt, zodat de inhoud niet plotseling wegglijdt en in het lichaam van de vrouw terechtkomt, met alle risico's van dien!
6) Correct afvoeren: NIET door het toilet spoelen, maar veilig in vloeipapier wikkelen en in de vuilnisbak deponeren, zodat niemand anders per ongeluk of met opzet in contact komt met het weggegooide voorwerp!
Conclusie
Condooms zijn een effectieve vorm van anticonceptie die het risico op onbedoelde zwangerschap helpt verminderen en bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Er bestaan verschillende types, waaronder die van latex, polyurethaan en lamsvel; elk biedt verschillende niveaus van bescherming, afhankelijk van individuele voorkeur/behoeften, maar ze moeten allemaal tussen partners worden verwisseld als ze elkaar afwisselen om te voorkomen dat infecties worden doorgegeven via lichaamsvloeistoffen (sperma/vaginale afscheidingen). Denk er ook aan dat u oude exemplaren nooit opnieuw gebruikt, zelfs niet met dezelfde partner meerdere keren per dag, omdat dit het materiaal kan verzwakken, waardoor het minder goed intact blijft en er mogelijk lekkage buiten de verpakking optreedt, waardoor beide partijen gevaar lopen! Lees altijd zorgvuldig de instructies voordat u het product op de penis aanbrengt om een succesvolle toepassing te garanderen en raadpleeg een arts in geval van twijfel over een bepaald onderwerp!
Veilig bestellen
We hebben een uitgebreid assortiment aan condooms te koop in de online drogist van sexshop Bedfun. We hebben bekende merken zoals Durex, alle soorten en maten, extra dik, extra dun, smaakjes. Dus voor ieder wat wils! De bovengenoemde maten zijn beschikbaar gemaakt in het filter op deze pagina. Zo kun je gemakkelijk de condooms uitzoeken die het beste passen bij je.
Als je zo voordelig mogelijk uit wil zijn, koop dat een grootverpakking. Dit scheelt soms wel tot 80% op de aankoopprijs!
Welk glijmiddel te gebruiken in combinatie met condooms?
Condooms zijn een van de populairste vormen van anticonceptie en helpen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) te voorkomen. Voor een maximale bescherming is het belangrijk om glijmiddel te gebruiken in combinatie met condooms. Maar welk soort glijmiddel moet je gebruiken? In dit artikel bespreken we welke soorten glijmiddel veilig zijn om te gebruiken in combinatie met condooms, en welke je beter kunt vermijden.
Glijmiddel op waterbasis
Glijmiddelen op waterbasis worden over het algemeen beschouwd als de veiligste optie bij het gebruik van condooms. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, en ze tasten latex of andere materialen die voor de condooms worden gebruikt niet aan. Glijmiddelen op waterbasis zijn er in verschillende texturen en diktes, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten seksuele activiteit. Sommige glijmiddelen op waterbasis bevatten zelfs glycerine voor extra glijvermogen en vocht.
Glijmiddel op siliconenbasis
Glijmiddelen op siliconenbasis zijn ook veilig in combinatie met condooms. Ze bieden meer vocht dan glijmiddelen op waterbasis en gaan langer mee voordat ze opnieuw moeten worden aangebracht. Siliconen glijmiddelen bevatten geen glycerine, dus ze veroorzaken geen irritatie of jeuk zoals sommige glijmiddelen op waterbasis. Omdat siliconen echter moeilijker af te wassen zijn dan producten op waterbasis, kun je ze het beste gebruiken voor activiteiten waarbij er niet veel wrijving of rommel is.
Glijmiddel op oliebasis
Glijmiddelen op oliebasis, zoals vaseline of massageolie, mogen niet gebruikt worden in combinatie met latex condooms, omdat deze na verloop van tijd kunnen afbreken en het risico op zwangerschap of infectie kunnen vergroten. Producten op oliebasis kunnen ook seksspeeltjes van siliconen of rubber beschadigen. Als je glijmiddel op oliebasis wilt gebruiken en toch veilig wilt blijven, overweeg dan om condooms van polyurethaan te gebruiken in plaats van latex, omdat deze niet worden aangetast door olieproducten.
Natuurlijke oliën
Sommige mensen denken misschien dat natuurlijke oliën zoals kokosolie en olijfolie veilige alternatieven zijn voor traditionele glijmiddelen bij het gebruik van condooms; maar ook dit is niet waar! Natuurlijke oliën kunnen na verloop van tijd ook latex afbreken, waardoor het risico op zwangerschap of infectie toeneemt bij gebruik tijdens geslachtsgemeenschap zonder aanvullende bescherming zoals een condoom-barrièremethode zoals dental dams of vingerbedjes. Bovendien kunnen sommige mensen allergische reacties krijgen als hun lichaam in contact komt met deze oliën terwijl ze een condoom dragen; daarom is het beter om ze helemaal te vermijden als dat mogelijk is!
Speeksel/spuug
Speeksel lijkt misschien een handig alternatief als het gaat om glad worden tijdens de seks, maar het mag niet gebruikt worden als glijmiddel bij het gebruik van latex condooms! Speeksel levert niet genoeg vocht voor comfortabele seks en kan gemakkelijk snel uitdrogen, wat leidt tot meer wrijving waardoor het condoom sneller kapot kan gaan dan normaal - sla deze dus ook over!
Conclusie: Welk glijmiddel moet je gebruiken met condooms?
Als je condooms gebruikt voor geboorteregeling of soa-preventie, is het belangrijk om een geschikt glijmiddel te kiezen dat de effectiviteit niet in gevaar brengt. Glijmiddel op water- en siliconenbasis worden over het algemeen als de veiligste opties beschouwd wanneer je ze combineert met een seksuele activiteit waarbij penetratie nodig is.